SETMANA DE LA CIÈNCIA 2021

Amb motiu de la 26a Setmana de la Ciència (del 12 al 21 de novembre de 2021), l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) organitza una activitat a la Ciutadella Ibèrica de Calafell per divendres 19 de novembre al matí en dos torns, 11.30h i 12.30h: EL FOC EN LA VIDA QUOTIDIANA DELS IBERS.

Es tracta d'una visita guiada especial a càrrec de la Dra. Carme Belarte, arqueòloga i investigadora de l'ICAC i ICREA, basada en un projecte d'arqueologia experimental (TRANSCOMB) sobre estructures de combustió a la Protohistòria.

S'explicaran com s'estudien les llars de foc, per què s'agafen les mostres i quina informació podem obtenir; s'explicarà com estaven construides les llars, els combustibles, quins materials feien servir; s'encendrà una de les estructures i es farà demostració de com es mesuren les temperatures i el que aporta l'arqueologia experimental al coneixement de les estructures de combustió antigues i el seu funcionament.

L'activitat és gratuïta i oberta a tothom.

Es recomana fer inscripció prèvia trucant al telèfon 977 69 46 83 o escrivint correu a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

Més informació al web de la Setmana de la Ciència.

SETMANA DE LA PEDRA SECA 2021

El 28 de novembre farà tres anys de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Per a cel·lebrar aquest reconeixement, sorgeix el projecte Col·labora X Paissatge, que des de l'any 2020 organitza un esdeveniment per a difondre l'art de la pedra seca arreu de Catalunya: la Setmana de la Pedra Seca.

Des de l'area de patrimoni històric de l'Ajuntament de Calafell ens hi sumarem a la segona edició d'aquesta iniciativa (de 19 a 28 de novembre de 2021) amb una ruta per exemples de construcció amb pedra seca al nostre terme municipal que farem dissabte 20 de novembre sortint des de Calafell Parc. Apunteu la data i gaudiu del #patrimonicalafell!

 

 -----ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!!!-----

DISSABTE 20 DE NOVEMBRE | 10.30h

Ruta de la Pedra Seca a Calafell

Durada aproximada: 3 hores.

Activitat gratuïta.

Lloc de trobada: davant del Centre Recreatiu de Calafell Parc (Avda. Central, 33).

Es recomana portar calçat còmode, gorra i aigua.

PLACES LIMITADES. Cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 /  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.   -----ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!!!-----

Nota: L'organització es reserva el dret de cancel·lar o posposar qualsevol activitat si no s'assoleix un número suficient de reserves prèvies o en condicions meteorològiques que desaconsellin la realització d'activitats a l'aire lliure

 

HISTÒRIC TRAIL CALAFELL 2021

Calafell torna a celebrar enguany la 3a edició de la cursa i caminada de muntanya HISTÒRIC TRAIL CALAFELL, un esdeveniment de caràcter eminentment esportiu però també  amb un important component turístic i cultural, co-organitzat per l'Ajuntament de Calafell i les entitats locals Esgangalats i Peterols. La data per aquesta nova edició, serà aquest diumenge 17 d'octubre i, a l’igual que la darrera edició, celebrada el 2019, tindrà sortida i arribada al Pàrquing de la Bòbila, als entorns del Castell de la Santa Creu, element patrimonial que forma part de la imatge de la cursa des de la primera edició.

JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2021

Del 8 al 10 d'octubre arriba una nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni, enguany sota l'eslògan "30 anys de descOBERTES". Seran molts els espais patrimonials que facilitin l'accés gratuït al públic general amb aquesta intenció de descoberta i participació.

Com sempre, a Calafell ens hi sumem amb aquesta cita important en el calendari de la promoció del patrimoni cultural a Catalunya, oferint les següents activitats gratuïtes:

DISSABTE 9 D'OCTUBRE

Jornada de Portes Obertes

- Castell i Ciutadella Ibèrica, en horari de 10 a 14h i de 16 a 18h.

- Centre d'Interpretació La Confraria, de 10 a 14 i de 17 a 20h.

DIUMENGE 10 D'OCTUBRE

Jornada de Portes Obertes

Castell, La Confraria i Ciutadella Ibèrica, en horari de 10 a 14h

Visita guiada combinada: La Confraria + Bot Salvavides | 11.00h ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!

Amb la col·laboració de l'entitat Bot Salvavides de Calafell.

PLACES LIMITADES. Cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 /  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!

També es podrà visitar la Casa Barral, que té entrada gratuïta tot l'any.

 

 

21è CAP DE SETMANA IBÈRIC (2 I 3 D'OCTUBRE 2021)

Primer cap de setmana d'octubre = Cap de Setmana Ibèric!

La 21a edició del Cap de Setmana Ibèric ja està aquí! Un any més, els jaciments ibers que conformen el projecte de la RUTA DELS IBERS us proposen endinsar-vos a la cultura ibèrica programant activitats gratuïtes i portes obertes els dies 2 i 3 d'octubre.

El tema d'enguany és "Territori Connectat", fent referència a les xarxes de comunicació.

A la Ciutadella Ibèrica de Calafell tindrem la següent programació:

DISSABTE 2 D'OCTUBRE

- Jornada de Portes Obertes a la Ciutadella de 10 a 14h i de 16 a 18h. 

Gaudeix d'entrada gratuïta a la Ciutadella pel CSI

- La Ciutadella i els seus entorns. Visita guiada. A les 11.00h. ----ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!----

Quines eren les formes d'accedir a aquesta fortificació? Quin territori controlaven des de la torre més alta? Vine a fer la visita i descobreix com era el paisatge i les vies de comunicació fa més de 2300 anys.

Activitat gratuïta pel CSI

PLACES LIMITADES. Cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 /  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  ----ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!----

DIUMENGE 3 D'OCTUBRE

- Jornada de Portes Obertes a la Ciutadella de 10 a 14h 

Gaudeix d'entrada gratuïta a la Ciutadella pel CSI

- "Mercadeig Mediterrani". Gimcana familiar. A les 11.00h ----ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!----

A través de diferents activitats podreu descobrir com funcionaven i on es duien a terme els intercanvis comercials.

 Activitat gratuïta pel CSI

PLACES LIMITADES. Cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 /  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.  ----ACTUALITZACIÓ: PLACES COMPLETES!----

Més informació sobre el 21è Cap de Setmana Ibèric i programa complet d'activitats a Catalunya (.pdf), al web de la Ruta dels Ibers!

Podeu compartir les vostres experiències a les xarxes socials amb el hashtag #csi_ibers 

Us hi esperem!