Experimentant a la Ciutadella: recreació del procés de producció de ferro

 Avui dissabte 5 d’abril s’iniciarà a la Ciutadella Ibèrica un projecte experimental que té com a objectiu reproduir la cadena de treball, tal i com ho feien els ibers fa 2.300 anys, per obtenir el ferro necessari per a la fabricació de l'instrumental que usaven en aquella època. Procés que va documentar-se arqueològicament al jaciment de les Guàrdies del Vendrell.

 Aquesta tècnica comença amb la producció del carbó d’ullastre o olivera, material indispensable per fer funcionar els dos forns que es construiran per a l’obtenció del metall. Per aconseguir-ho construirem una carbonera amb tres tones de llenya, de les quals en podrem obtenir uns dos-cents quilos de carbó.

 


 A continuació, quan el carbó estigui a punt, caldrà netejar, triar i torrar el mineral de ferro, que originalment el podem trobar barrejat en les vetes d’argila de la zona. Paral·lelament es construiran dos forns, un de tiratge natural, és a dir, que l'aire entra lliurement, i un de respiració assistida amb manxes de cuir, en el que s'obliga a l'aire a entrar a un cabal superior. El primer cal que es mantingui en funcionament aproximadament 72 hores, mentre que el segon és més ràpid i només necessita 9 hores.

 Als forns introduirem alternativament carbó i mineral de ferro, fins a aconseguir una temperatura de 1000 graus centígrads. És en aquestes condicions que es produeix el que s’anomena reducció, el mineral es va concentrant al fons del forn formant una massa porosa que, un cop fora del forn, en anar-la picant en una forja, la transformarem en un lingot de ferro.

 A partir del lingot, els ferrers ibers podien forjar tota mena d'armes i instrumental agrícola. Esperem ser-ne capaços nosaltres! Desitgeu-nos sort!

 

Les diferents tasques que es realitzaran són les següents:

  • Construcció de la carbonera: 5 d'abril
  • Crema de la carbonera: del 6 al 9 d'abril
  • Construcció dels forns i neteja, tria i torrat del mineral: 13 al 17/ 18 abril
  • Assecat: 17/ 18- 20 abril
  • Reducció: 21- 23/ 24 abril
  • Post- reducció i forja: 24 /25 abril.

 Recordem que aquest projecte forma part dels treballs que es desenvolupen a la Ciutadella Ibèrica en el marc del projecte europeu OpenArch, liderat per l’OAM Fundació Castell de Calafell i en el qual participen onze museus de tota Europa.

Els ciutadans que ho desitgin poden venir a la Ciutadella a veure els treballs durant l'horari d'obertura habitual de primavera i excepcionalment durant aquests dies, també estarà oberta al públic l'àrea de treball experimental per qui tingui curiositat de veure i aprendre sobre aquest interesantíssim procés.


ACTUALITZACIÓ DEL DIA 6/4/14

La construcció de la carbonera ha estat un èxit, ara cal deixar-ho cremant uns dies, paciència.
Aquí tenim una selecció d'imatges del procés de construcció, per a tots aquells que sentiu curiositat per com ha anat:

Els troncs es disposen de manera ordenada des del centre

Cal planificar detalladament per a que la pila no es desfaci durant la construcció

Un cop feta la pila, es cobreix amb terra, palla i argila, per retenir el calor i les brases

No es cobreix del tot, cal deixar algun forat per a que respiri la llenya, o el foc s'apagarà

 

I aquí un reportatge emès a les notícies de RTV El Vendrell sobre la carbonera!