Projecte OpenArch - Intercanvi d’experiències al Parco Archeologico e Museo all’aperto della Terramara di Montale (IT)

A finals de gener, quatre educadors de la Ciutadella Ibèrica de Calafell van participar en un intercanvi d'experiències al museu a l'aire lliure de Terramara di Montale, a Modena (Itàllia), dins el marc del projecte OpenArch, del Programa Cultura de la Comissió Europea, projecte en el que la Ciutadella hi participa amb altres 10 organitzacions europees (incloent la xarxa professional EXARC de la qual tots els museus participants en són membres) que treballen en el camp de l'arqueologia experimental i que té entre els seus objectius finals, treballar per millorar l'experiència dels visitants als nostres museus.

 

 

L’objectiu principal dels educadors que hem realitzat  l’intercanvi d’experiències al Parco Montale ha estat veure la metodologia de treball a nivell didàctic i de gestió de públics. La nostra  intenció era  conèixer les seves activitats i compara-les  amb les nostres per buscar noves fórmules de treball i poder-les així aplicar al nostre museu.

 

 

Pel que fa a la didàctica, hem pogut ser testimonis directes de com treballen amb grups escolars seguint una visita i taller amb  nens de 8 anys. La visita realitzada amb l’acompanyament d’Alessia Pelillo va consistir en el seguiment de les explicacions i el taller a la zona arqueològica, seguit d’una part pràctica a l’aula didàctica consistent en l’excavació i anàlisi dels objectes trobats. L’activitat va finalitzar amb la visita als dos palafits de l’edat del bronze reconstruïts al Parco.

Tot i que veiem que la metodologia de treball a nivell didàctic és molt semblant, hi ha diferències com són el fet que ells disposen d’una aula didàctica i un material que facilita molt la interpretació dels nivells estratigràfics del  jaciment per part dels alumnes. Això ens va fer adonar-nos de la necessitat de disposar d’un material semblant a l’hora d’explicar continguts arqueològics relacionats amb l’estratigrafia.

 

En relació a la gestió dels diferents tipus de públic, hem observat que el públic familiar és un dels grups que més visita el Parco Archeologico, com passa també a la Ciutadella Ibèrica. Durant  l’intercanvi ens vam interessar per la programació de les activitats familiars i de públic general i de com s’adapten aquestes activitats al calendari d’obertura del museu. Aquest és un  fet diferencial entre els nostres museus ja que la Ciutadella està oberta tot l’any mentre que el Parco Montale roman tancat durant la temporada estival. Durant l’estiu és quan nosaltres rebem més volum de públic familiar i quan celebrem el Festival de reconstrucció històrica Terra Ibèrica.

Aquests intercanvis ens permeten aprendre com altres professionals europeus del nostre àmbit treballen diàriament als seus museus en la preparació de materials, la planificació d'activitats, les habilitats didàctiques,...i per tant, la possibilitat de millorar les nostres habilitats en el diàleg amb el públic que ens visita.

Una experiència doncs, molt profitosa. Agraïm als nostres companys italians la seva hospitalitat i atenció i el programa de treball que ens van dissenyar.