Projecte "Adopta un monument"

El passat dijous 16 de febrer  L’INS Talaia  de Segur de Calafell i l’ OAM- Fundació Castell de Calafell vam assistir conjuntament  com a convidats a una sessió de formació  sobre el projecte “Apadrina un monument” que  organitzava el  Departament d’Ensenyament per a  responsables dels CRP ( Centres de recursos pedagògics) i CdA (Camps d’Aprenentatge) del país . El motiu de ser-hi  convidats va ser per compartir l’experiència del projecte de patrimoni que ha desenvolupat l’INS Talaia de Segur . El suport de l’equip d’educadors de la Ciutadella ibérica ha estat crucial per desenvolupar aquest projecte que, actualment té diverses línies de treball . D’una banda,  el treball amb els grups d’atenció a la diveristat, i per l’altre la participació al projecte “ Adopta un Monument” .  Aquest va ser  el motiu real de la participació en aquesta sessió , ja que actulament, aquest projecte  que va néixer del CEPAP-UAB  està essent  referent i model per  la creació d’un projecte similar que impulsa el Departament d’Ensenyament. 

 

EL projecte incial “ Adopta un monument” pretén dinamitzar el coneixement del patrimoni històric i arqueològic de cada municipi a través d’un treball específic als centres educatius entorn a un “monument” proper.    En el cas del nostre municipi, i com bé  va explicar Sergi Gallart, Cap d’estudis del centre  en la seva presentació, l’adopció va sorgir de forma natural. El centre, que era de nova creació, no tenia nom propi.  Al  cap d’uns anys, durant els quals ja havien començat a treballar amb l’equip de patrimoni històric de Calafell , van obrir a la ciutadania la participació en la selección del nom del centre. El resultat va ser, La Talaia, com bé sabeu. I no era gratuït, és un “monument” proper del qual només queden les restes arqueòlogiques d’una torre de guaita d’època moderna. Alhora es troba en un entorn natural que lligava molt bé amb el projecte d’escola verda que també té el centre.L’equip de la CIutadella els havia parlat en diverses ocasions del projecte “ Adopta un monument” , i ho van tenir clar. Van adotar la Talaia.

Tanmateix en la presentació del passat dijous el que més va entusiasmar als assitents  va ser la complexitat del projecte de patrimoni  de l’INS Talaia que avui coordina en Josep Farré. Un projecte que imnprenga tot el centre, que es fusiona en altres projectes, com el propi “Adopta un monument “,  i es construeix de manera transversal desde diferents punts de vista, diferents matèries . Un projecte que té com a laboratori uns alumnes molt especials, el grup d’atenció a la diversitat que, de forma privilegiada, quinzenalment  realitza les “clases” a la Ciutadella ibérica, on l’equip d’educadors elabora una programació que després el coordinador trasllada al porfessorat del centre per adaptar-lo als continguts curriculars. Un projecte que està donant bons resultats de cara al futur de l’alumne, que en el fons és l’objectiu de tot educador, ja sigui el profesor de l’institut, o  l’educador de patrimoni que tenen al seu municipi.

Finalment doncs , els assitents  i la responsable del Departament d’Ensanyament , van agraïr la participació , ja que pensen que aquest exemple els pot ser molt útil alhora de dissenyar el projecte que estan inciant.