HOMENATGE A CARLOS BARRAL

L’àrea de patrimoni històric de l’Ajuntament de Calafell commemora aquesta setmana els 30 anys de la mort de Carlos Barral amb algunes activitats que recorden el seu llegat editorial i literari.

El proper dijous, 12 de desembre, es compleixen 30 anys d’ençà de la mort de Carlos Barral (1928-1989) a Barcelona. Des de l’àrea de patrimoni històric de l’Ajuntament de Calafell es proposen una sèrie d’activitats per recordar al gran editor i poeta en ocasió d’aquesta efemèride, amb l’objectiu de recordar el seu llegat com a editor, i també com a autor.

Les activitats tindran lloc del 13 al 15 de desembre, a cavall entre Calafell i Barcelona, i comptaran amb la col·laboració de la secció de literatura de Casa Amèrica Catalunya. La primera activitat consistirà en una conversa entre editors, que es centrarà en els forts lligams editorials de Catalunya amb Amèrica Llatina i la rellevància de Carlos Barral, en tant que va ser una de les figures cabdals del fenomen literari conegut com a boom de la literatura llatinoamericana, que va ser decisiu a l’hora de posar en el mapa literari universal autors com ara Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa o Julio Cortázar entre molts altres. Aquesta activitat comptarà amb la presencia de dos editors, Francisco Llorca i Malcolm Otero Barral, que conversaran al voltant de com eren aquests lligams en temps de Barral i el moment actual. L’acte començarà a les 18.30h, a la Sala de Plens de les Dependències Municipals de la Platja (C/Sant Pere, 29). L’entrada és lliure.

Dissabte 14 a les 11.00h, l’activitat es desenvoluparà a Barcelona. Es tracta d’una ruta literària del “boom” de la literatura llatinoamericana a Barcelona , on es recorreran i visitaran indrets de la ciutat que freqüentaven intel·lectuals, escriptors i editors, espais on es trobaven, compartien i hi tenien lloc les seves tertúlies literàries. És una activitat dissenyada per Casa Amèrica Catalunya que conduirà la historiadora Alma Reza i que, en ocasió de l’efemèride, incidirà especialment en la figura de Carlos Barral. L’activitat és de pagament, amb places limitades i és imprescindible fer reserva prèvia al telèfon 932 380 661 o bé al correu-e reserva@americat.barcelona. La ruta sortirà des de l’Estació Las Golondrinas (Moll de les Drassanes s/n) i està supeditada a qui hagi un mínim d’inscripcions prèvies. Si algú de Calafell o rodalies està interessat en fer-la i vol anar-hi amb més gent, des de Calafell Històric organitzaríem una sortida per anar en tren (cal haver fet la reserva abans). El telèfon de contacte és el 647 752 266.

Finalment, es programarà per diumenge 15 a les 11.00h una activitat al Museu Casa Barral, que estarà dedicada al públic infantil i que es basa en el conte Nefelibata en Cromos, escrit per Barral i il·lustrat per una de les seves filles, la Dánae Barral Hortet. L’activitat ha estat dissenyada per l’equip educatiu de Calafell Històric i s’estrena aquell dia. El preu és gratuït però les places són limitades. Cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 o bé a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.