PROJECTE "TRANSCOMB" A LA CIUTADELLA IBÈRICA

La Ciutadella de Calafell és l’escenari dels treballs d’arqueologia experimental d’un projecte de l’ICAC sobre estructures de combustió de l’edat del ferro a la Mediterrània

Del 14 al 18 de juny, l’equip del projecte TransComb posarà en funcionament a la Ciutadella de Calafell un conjunt de set estructures de combustió protohistòriques, utilitzant diversos combustibles (fustes i vegetals, fems d’ovella i de vaca...) i fent proves de cocció d’aliments.

Durant tot el primer mil·lenni aC (i seguint una tradició que remunta al neolític), les llars tenen un element sempre present: una placa d’argila com a superfície de combustió. Tot i que hi ha diverses possibilitats formals i tècniques, es documenten a tota la Mediterrània llars de característiques similars, des del nord d’Àfrica i península Ibèrica fins a l’Egeu.

PRESENTACIÓ LLIBRE "ÚLTIMO AÑO QUE PASÉ CONTIGO" de Maica Duaigües.

El proper divendres dia 4 de juny a les 7 de la tarda tindrà lloc, al jardí de la Casa Barral, l'acte de presentació del llibre "Último año que pasé contigo" (Ediciones Carena) amb la presència de l'autora, Maica Duaigües.

La presentació anirà a càrrec d'Helena Rotés, Dánae Barral i Josep Inglada.

Acte amb aforament limitat. Cal fer reserva prèvia trucant al 977 69 46 83 o escrivint al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

REOBERTURA DE LA CASA BARRAL

Des del passat 15 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, ja es pot visitar la Casa Barral després de poc més d'un any tancada des de l'inici del confinament inicialment i després a causa dels treballs de renovació museogràfica, restauració de la balconada de fusta i manteniment general.

L'accés és lliure a la planta baixa, on els visitants podran veure una recreació de l'espai de la llar de foc, exposició d'alguns objectes del fons Barral, la cuina i un àmbit de dedicat a Calafell com a poble literari on es recorda el pas per aquest municipi de molts intel·lectuals, però sobretot escriptors i editors, que van passar per Calafell i visitaren Carlos Barral. També es pot accedir al jardí, que serà espai per a programar-hi activitats de dinamització.

A la primera planta, el nou plantejament museològic està centrat en la figura de Barral, destacant-ne diferents facetes: la de l'escriptor, la de l'editor, la del poeta, la familiar i la de mariner. A aquest espai es podrà accedir amb audioguia o amb visita guiada (quan estigui programada).

Us esperem doncs en aquesta nova etapa de la casa museu de Carlos Barral al seu estimat poble de Calafell. Sigueu benvinguts!

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS

La reobertura de la Casa Barral, protagonista de la celebració del Dia Internacional dels Museus a Calafell

La casa del poeta i editor Carlos Barral torna a obrir les seves portes al públic després d’uns mesos tancada per treballs de renovació museogràfica i manteniment. La reobertura es farà del 15 al 18 de maig en ocasió del Dia Internacional dels Museus i en jornada de portes obertes.

Com cada 18 de maig, des de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, es vol impulsar la celebració del Dia Internacional dels Museus al conjunt dels museus catalans a través de jornades de portes obertes i activitats gratuïtes. Aquest esdeveniment és una iniciativa del Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que organitza el DIM des de l’any 1977, generalment amb un lema específic. En l’edició d’enguany aquest lema és “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”. L’ICOM també posa a disposició dels museus una imatge comuna adaptable amb les activitats que cada equipament participant hi programi.

En el cas de Calafell, per aquest 2021 la gran protagonista serà la Casa Barral que tornarà a obrir les seves portes al públic dissabte dia 15 en horari de 10 a 14h i especial per la Nit dels Museus que se celebra aquest dia també, en horari de 17 a 21h. Després de poc més d’un any tancada a causa del confinament de la primavera passada i per les diferents intervencions de millora que s’hi han realitzat des d’aleshores, el Dia Internacional dels Museus serà l’esdeveniment en que s’emmarcarà aquesta nova etapa.

Entre aquestes actuacions, cal destacar la restauració integral del balcó que dona a la façana marítima. Un balcó de fusta, fet instal·lar pel pare del poeta amb fusta procedent de les Illes Canàries i que és un dels elements arquitectònics característics d’aquesta antiga botiga de pescadors. Aquesta és una de les poques construccions tradicionals d’aquest estil que es conserven actualment a Calafell. També s’hi ha fet canvis en la museografia interior, que s’ha renovat completament, posant més èmfasi a recrear parcialment la casa dels Barral a Calafell, utilitzant peces dels Fons Barral i sobretot a interpretar aquest espai com a centre neuràlgic del Calafell literari, atès que per aquesta casa varen passar molts dels grans noms de les lletres hispàniques de la segona meitat del s.XX. A la planta superior, el visitant trobarà que el relat se centra específicament en la vida i obra de Carlos Barral i s’ha proposat per a la interpretació una visita autònoma i experiencial mitjançant audioguies, a banda de les visites guiades que anirà oferint l’equip d’educació patrimonial de l’Ajuntament de Calafell.

Durant el cap de setmana del 15 i 16 de maig, la resta d’equipaments patrimonials també oferiran portes obertes per a tothom. La Ciutadella Ibèrica, el Castell de la Santa Creu i el Centre d’Interpretació “La Confaria” obriran de 10 a 14h els matins de dissabte i diumenge i la tarda de dissabte, Ciutadella i Castell ho faran de 16 a 19h i “La Confraria”, de 17 a 20h. L’aforament està limitat a tots els espais com a mesura de prevenció contra la pandèmia i caldrà seguir les instruccions del personal de recepció.

 

OBRIM L'1 DE MAIG

De manera excepcional respecte als darrers anys, aquest dissabte, 1 de maig,  el patrimoni de Calafell obrirà les seves portes al públic.

Els espais oberts seran:

- Ciutadella Ibèrica (de 10.00 a 14.00h i de 16.00 a 19.00h). Hi haurà visita guiada a les 11.00h (cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 -matins- o a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ).

- Castell de la Santa Creu (mateix horari que Ciutadella). Hi haurà visita guiada l'endemà diumenge a les 11.00h, també cal fer reserva prèvia.

- Centre d'Interpretació "La Confraria" (de 10.00 a 14.00h i de 17.00 a 20.00h).